Examinando por Autor "Espinoza Calderón, Gustavo Adolfo"
Mostrando 1 - 2 de 2
Resultados por página
Opciones de ordenación
- ÍtemAnalysis of the effectiveness of the OSHA food standard in the united states tortilla industry(Asociación Italiana de Ingeniería Química (AIDIC), 2024-10-15) Espinoza Calderón, Gustavo Adolfo; Bustamante Cárdenas, Gloria OliviaThe Occupational Safety and Health Administration (OSHA) is a division of the U.S. Department of Labor. Its mission is to minimize health and safety hazards to workers in manufacturing industries. The focus was on its application in the food industry. Specifically in the manufacture of corn and wheat flour tortillas. These products have a high consumption in the North American country. The purpose of this study was to examine the mechanisms of the tortilla industry to adapt each activity to safety standards. In addition, to evaluate a measurable impact on the accidents that occurred and how they were corrected. The results show that OSHA standards enabled the design and anagement of industrial safety for the tortilla industry. This study identified three safety measures: personal protective equipment (PPE), chemical handling (SDS), and lockout/tagout (LOTO). Descriptive analyses were conducted to examine the impacts of the revised standard on tortilla worker safety. The findings indicate that nearly 24% of all injuries occur in this type of industry. It can be concluded that increasing workplace safety and compliance with legislation is currently a high priority in the food industry, although food safety is also of great importance. Both aspects can now go hand in hand thanks to the wide variety of safety solutions identified with low risk of contamination.
- ÍtemEfecto del tiempo y temperatura del deshidratado de china konoca (Xenophyllum poposum) en las características fisicoquímicas y valor bioactivo.(Universidad Nacional de Huancavelica, 2021-02-04) Taipe Yalli, Magdalena; Espinoza Calderón, Gustavo AdolfoEl propósito de este trabajo fue evaluar el efecto del tiempo y temperatura del deshidratado de la china konoca (Xenophyllum poposum) en las características fisicoquímicas, expresadas en términos de humedad y sólidos totales; y el valor bioactivo, expresado como polifenoles totales. Para ello, se efectuó la evaluación de cinética de deshidratado de esta planta a 60 y 80 °C, durante 480 y 600 minutos, en donde se hizo las mediciones de pérdida de humedad. Se obtuvieron gráficas de velocidad de deshidratado en función del tiempo, temperatura y la humedad, con estos datos se realizó un modelado matemático de cada tratamiento para describir la tendencia en las curvas de deshidratado y predecir el tiempo de equilibrio en el decrecimiento de humedad. Resultando un modelo polinómico de segundo grado el que mostró mejor bondad de ajuste en la cinética de secado por aire caliente. Se tomó el tratamiento con 480 min y 80 °C, por presentar una mayor velocidad de pérdida de humedad, para evaluar la variación de polifenoles de la china konoca, que fue inicialmente de 19.27 mg AGE/100g de muestra fresca con 55% de humedad, menguando a 9.51 mg AGE/100g de muestra deshidratada a 6.51% de humedad.